Wie we zijn

Wildlife Film Festival Rotterdam is hét jaarlijks filmfestival met de mooiste natuurfilms uit binnen- en buitenland. Hieronder lees je meer over het ontstaan van WFFR en kun je kennismaken met het team.

Jaarlijks worden over de gehele wereld mooie en impactvolle natuurfilms gemaakt die de reguliere bioscopen in Nederland niet bereiken. Daarom is WFFR het initiatief gestart om deze films in Nederland een podium te bieden en om de makers de waardering te geven die zij verdienen. De films tonen de schoonnheid van de natuur en maken ons bewust van de collectieve verantwoordelijkheid voor het behoud ervan.

De eerste editie WFFR vond in 2015 plaats in filmtheater Cinerama voor 2.100 bezoekers. Dit aantal groeide jaarlijks tot 12.500 bezoekers in 2019. De edities 2020 en 2021 werden overschaduwd door Corona. In 2023 kwamen er ruim 18.500 bezoekers op het festival af. In 2024 vindt het festival voor de 10de keer plaats.

Alle edities vonden plaats in filmtheater Cinerama, Rotterdams oudste bioscoop midden in het centrum van de stad. Deze locatie, bestaande uit 7 zalen, maakt onderdeel uit van een monumentaal complex aan de Westblaak. Sinds 2023 kent WFFR ook een satellieteditie in Wageningen (Heerenstraat Theater). Daar wordt een selectie aan films uit het programma van WFFR vertoond onder de naam Wageningen Wildlife.

In 2020 is WFFR vanwege Corona naast een fysiek festival ook een online festival gestart dat gelijktijdig aan het fysieke festival plaatsvindt. In 2024 vindt het online festival voor de 5de keer plaats.

Vanaf 2020 organiseerde WFFR ook een On Tour programma waarbij de beste films van voorgaande editie in bioscopen door heel Nederland te zien waren. Vanwege Corona moest dit programma in 2021 helaas worden beëindigd.

Naast het reguliere programma kent WFFR ook een scholenprogramma voor leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs. WFFR ontvangt hiervoor jaarlijks ruim 2.000 leerlingen tijdens het festival in Rotterdam. Na afloop van het festival wordt dit programma voor alle leerlingen door heel Nederland online aangeboden.

Ieder jaar ontvangt WFFR zowel nationale- als internationale filmmakers in Rotterdam. Zij zijn aanwezig bij de vertoning van hun film en voor het geven van een Q&A of nagesprek na afloop van de film.

WFFR is naast een filmfestival voor het publiek ook de ontmoetingsplek in Nederland voor de wildlife filmindustrie. Onder de naam Industry Days organiseert WFFR een programma vol workshops en lezingen voor mensen uit de wildlife film industrie in Rotterdam. Ook worden er prijzen uitgereikt aan filmmakers als erkenning van hun werk. In totaal gaat het om 11 categorieën. Deze Flamingo Awards worden tijdens het festival op zaterdagavond feestelijk uitgereikt in de Arminius Kerk te Rotterdam.

WFFR biedt ook enkele films aan via zijn YouTube kanaal. Daar vind je een selectie aan films van eerdere edities die je gratis online kunt bekijken.

Het team

Raymond Lagerwaard
Raymond Lagerwaard
Festivaldirecteur
Nina Marcus
Nina Marcus
Coördinator Vrijwilligers
Kelly Irvine
Kelly Irvine
Coördinator Filmmakers
Elise de Fooij
Elise de Fooij
Coördinator Productie
Iris Breeman
Iris Breeman
Coördinator Educatie
Leon op de Beek
Leon op de Beek
Coördinator WFFR Online
Jacqueline Kolpa
Jacqueline Kolpa
Coördinator Hospitality & Jury
Joost van Beek
Joost van Beek
Coördinator Communicatie
Lisa Tiggelman
Lisa Tiggelman
Coördinator Communicatie
Roelof-Jan Donner
Roelof-Jan Donner
Coördinator Programma
Nicoline Rodenburg
Nicoline Rodenburg
Producent Special Events
Anouk Delhaas
Anouk Delhaas
Film Transport
Joost Philips
Joost Philips
Productie
Michiel Visser
Michiel Visser
Programma
Robert de Rek
Robert de Rek
Film Transport
Cathelijne Beijn
Cathelijne Beijn
Perscoördinator
Laura Smit
Laura Smit
Programmamaker