Wie we zijn

Wildlife Film Festival Rotterdam is hét jaarlijks filmfestival met de mooiste natuurfilms uit binnen- en buitenland. Hieronder lees je meer over het ontstaan van WFFR en kun je kennismaken met het team.

Jaarlijks worden over de gehele wereld mooie en impactvolle natuurfilms gemaakt die de reguliere bioscopen in Nederland niet bereiken. Daarom is WFFR het initiatief gestart om deze films in Nederland een podium te bieden en om de makers de waardering te geven die zij verdienen. De films maken ons bovendien bewust van de collectieve verantwoordelijkheid voor het behoud van de natuur.

De eerste editie vond in 2015 plaats in filmtheater Cinerama voor 2.100 bezoekers. Dit aantal groeide jaarlijks met een record van 12.500 bezoekers in 2019. De edities 2020 en 2021 werden overschaduwd door Corona. Dit jaar vindt WFFR plaats van 31 oktober – 5 november.

Als sinds de eerste editie vindt het festival plaats in filmtheater Cinerama, Rotterdams oudste bioscoop midden in het centrum van de stad. Deze locatie, bestaande uit 7 zalen, maakt onderdeel uit van een monumentaal complex aan de Westblaak.

In 2020 is WFFR vanwege Corona naast een fysiek festival ook een online festival gestart dat gelijktijdig aan het fysieke festival plaatsvindt. In 2023 vindt het online festival plaats van 1 – 21 november.

Vanaf 2020 organiseerde WFFR ook een On Tour programma waarbij de beste films van voorgaande editie in bioscopen door heel Nederland te zien waren. Vanwege Corona hebben we dit programma in 2021 helaas moeten beëindigen.

Naast het reguliere programma kent WFFR ook een programma voor leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs. WFFR ontvangt jaarlijks ruim 2.000 leerlingen tijdens het festival voor dit Educatieprogramma. Na afloop van het festival wordt dit programma voor alle leerlingen door heel Nederlands online aangeboden.

Ieder jaar ontvangt WFFR veel nationale- en internationale filmmakers. Zij zijn aanwezig bij de vertoning van hun film en voor het geven van een Q&A of nagesprek na afloop van de film.

WFFR is naast een filmfestival voor het publiek ook de ontmoetingsplek in Nederland voor de wildlife filmindustrie. Onder de naam Industry Days organiseert WFFR een programma vol workshops en lezingen voor mensen uit de wildlife film industrie. Ook worden er prijzen uitgereikt aan filmmakers als erkenning van hun werk. In totaal gaat het om 11 categorieën. De Flamingo Awards worden tijders het festival op zaterdagavond feestelijk uitgereikt door de jury.

In 2023 start WFFR een satellieteditie in Wageningen. Daar wordt een selectie aan films uit het programma vertoond onder de naam Wageningen Wildlife van 9 – 12 november.

WFFR biedt ook gratis films aan op zijn YouTube kanaal. Daar vind je een selectie aan films van eerdere edities die je gratis online kunt bekijken.

Veel plezier en tot ziens op WFFR!

Het team

Raymond Lagerwaard
Raymond Lagerwaard
Festivaldirecteur
Fleur Quarles van Ufford
Fleur Quarles van Ufford
Coördinator Vrijwilligers
Kelly Irvine
Kelly Irvine
Coördinator Filmmakers
Florian Huising
Florian Huising
Coördinator Productie
Jolanda van der Hout
Jolanda van der Hout
Coördinator Educatie
Leon op de Beek
Leon op de Beek
Coördinator WFFR Online
Jacqueline Kolpa
Jacqueline Kolpa
Coördinator Hospitality & Jury
Joost van Beek
Joost van Beek
Coördinator Communicatie
Lisa Tiggelman
Lisa Tiggelman
Coördinator Communicatie
Roelof-Jan Donner
Roelof-Jan Donner
Coördinator Programma
Maaike Menheere
Maaike Menheere
Producent Special Events
Anouk Delhaas
Anouk Delhaas
Film Transport
Joost Philips
Joost Philips
Productie
Michiel Visser
Michiel Visser
Programma
Robert de Rek
Robert de Rek
Film Transport
Cathelijne Beijn
Cathelijne Beijn
Perscoördinator