Wie we zijn

Wildlife Film Festival Rotterdam is hét jaarlijks filmfestival met de mooiste natuurfilms uit binnen- en buitenland. Hieronder lees je meer over het ontstaan van WFFR en kun je kennismaken met het team.

Jaarlijks worden over de gehele wereld mooie en impactvolle natuur-films gemaakt die de reguliere bioscopen in Nederland niet bereiken. Daarom zijn wij het initiatief gestart om deze films in Nederland een podium te bieden en om de makers de waardering te geven die zij ver-dienen.

De eerste editie vond in 2015 plaats in filmtheater Cinerama voor 2.100 bezoekers. Dit aantal groeide jaarlijks met een record van 12.500 bezoekers in 2019. De edities 2020 en 2021 werden overschaduwd door Corona. Dit jaar vindt WFFR plaats van 4 – 9 oktober.

Als sinds de eerste editie vindt het festival plaats in filmtheater Cinerama, Rotterdams oudste bioscoop midden in het centrum van de stad. Deze locatie, bestaande uit 7 zalen, maakt onderdeel uit van een monumentaal complex aan de Westblaak.

In 2020 is WFFR naast een fysiek festival ook een online festival begonnen dat gelijktijdig aan het fysieke festival plaatsvindt. Ook in 2022 vindt het online festival plaats en wel van 5 – 30 oktober.

Vanaf 2020 organiseerde WFFR ook een On Tour programma waarbij de beste films van voorgaande editie in bioscopen door heel Nederland te zien waren. Vanwege Corona hebben we dit programma in 2021 helaas moeten beëindigen.

Dat WFFR een onderscheidend festival is zie je ook terug in de manier waarom wij ons presenteren. Met een jaarlijks wisselende huisstijl zijn wij uniek en herkenbaar. De complete huisstijl is bedacht en ontworpen door grafisch bureau De Ronners in Rotterdam.

Naast het vertonen van films aan volwassenen kent WFFR ook een programma voor leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs. WFFR ontvangt jaarlijks ruim 2.000 leerlingen tijdens het festival op doordeweekse dagen. Na afloop van het festival wordt dit programma voor alle leerlingen door heel Nederlands ook online aangeboden.

Ieder jaar ontvangt WFFR veel nationale- en internationale filmmakers. Zij zijn aanwezig bij de vertoning van hun film en voor het geven van een Q&A of nagesprek na afloop van de film.

WFFR is naast een filmfestival voor het publiek ook een ontmoetingsplek in Nederland voor de wildlife filmindustrie. Onder de naam WFFR for Professionals organiseert WFFR  een programma vol workshops en lezingen voor mensen uit de wildlife film industrie. Ook worden er prijzen uitgereikt aan filmmakers als erkenning van hun werk. Dit jaar zijn er in 11 categorieën prijzen te verdelen. Deze prijzen worden tijdens de Flamingo Award Ceremonie feestelijk uitgereikt door de jury.

Kun je na het lezen van dit alles niet wachten en wil je nu al een film zien? WFFR biedt ook gratis films aan. Op het YouTube kanaal van WFFR vind je een selectie aan films van eerdere edities die je gratis online kunt bekijken. Veel plezier en tot ziens op WFFR!

Het team

Raymond Lagerwaard
Raymond Lagerwaard
Festivaldirecteur
Ilse Zwaan
Ilse Zwaan
Coördinator Vrijwilligers
Kelly Irvine
Kelly Irvine
Coördinator Filmmakers
Florian Huising
Florian Huising
Coördinator Productie
Jolanda van der Hout
Jolanda van der Hout
Coördinator Educatie
Leon op de Beek
Leon op de Beek
Coördinator WFFR Online
Jacqueline Kolpa
Jacqueline Kolpa
Coördinator Hospitality & Jury
Petra de Koning
Petra de Koning
Coördinator Communicatie
Lisa Tiggelman
Lisa Tiggelman
Medewerker Communicatie
Roelof-Jan Donner
Roelof-Jan Donner
Coördinator Programma
Maaike Menheere
Maaike Menheere
Producent Special Events
Gerben de Louw
Gerben de Louw
Techniek
Joost Philips
Joost Philips
Productie
Michiel Visser
Michiel Visser
Programma
Robert de Rek
Robert de Rek
Techniek
Cathelijne Beijn
Cathelijne Beijn
Perscoördinator