Award CategorieËn

WFFR 2024 erkent uitmuntende prestaties in 11 categorieën. Al onze winnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens de Flamingo Award Ceremony op 9 november 2024 in Rotterdam.

FESTIVAL GRAND PRIX (prijs van €1.000)
Toegekend aan de beste film op gebied van cinematografie, originaliteit, verhaallijn, muziek/voice-over en mate van impact.

BESTE KORTE FILM
Toegekend aan de beste film op gebied van cinematografie, originaliteit, verhaallijn, muziek/voice-over en mate van impact met een maximale lengte van 30 minuten.

BESTE CINEMATOGRAFIE
Toegekend aan de film met de beste prestatie op het gebied van cinematografie.

ANIMAL BEHAVIOUR AWARD
Toegekend aan de film die het beste inzicht geeft in het gedrag van, of de interacties tussen, dieren.

AWARENESS AWARD
Toegekend aan de film die op de meest doeltreffende wijze het bewustzijn met betrekking tot dierenkwesties vergroot.

VAN LAWICK CONSERVATION AWARD*
Toegekend aan de film die het meest effectief bijdraagt aan de bewustwording van actuele en relevante natuurbehoudsvraagstukken.

PEOPLE & NATURE AWARD
Toegekend aan de film die de sociale, culturele of economische relatie tussen de mens en de natuur op de meest doeltreffende wijze verkent.

BESTE FILM VOOR KINDEREN
Toegekend aan de film die kinderen (en jongeren) op de meest doeltreffende wijze inspireert tot waardering voor de natuurlijke wereld.

AWARD VOOR BESTE NIEUWKOMER
Toegekend aan de beste film die is geproduceerd door een filmmaker die voor het eerst een film maakt.

AWARD VOOR BESTE ONAFHANKELIJKE PRODUCTIE
Toegekend aan de beste, zelf gefinancierde en niet in opdracht gemaakte film over natuur, milieu en/of dieren die onafhankelijk van tv-stations of andere derden is geproduceerd.

PUBLIEKSPRIJS
De prijs voor de beste film gekozen door het festivalpubliek.

* Hugo van Lawick (1937 – 2002) was een Nederlandse natuurfilmer met meer dan 40 films achter zijn naam en winnaar van 8 Emmy Awards. Hugo heeft met zijn films veel bijgedragen aan kennis over natuurbehoud. Hij was de eerste Nederlandse filmmaker die natuurfilms in de bioscoop uitbracht (Serengeti Symphony en The Leopard Son). Hugo is getrouwd geweest met Jane Goodall en samen woonden zij in Afrika. Het onderzoek van Goodall en de films van Van Lawick hebben veel bijgedragen aan de kennis over chimpansees. Om zijn nalatenschap te eren verbindt WFFR sinds 2019 zijn naam daarom aan de Conservation Award.