Jury

Wildlife Film Festival Rotterdam is niet alleen een filmfestival, we zijn ook een internationale natuurfilm-competitie waar in diverse categorieën gestreden wordt voor de beste film. Elke jaar nodigen wij daarom een deskundige jury uit om de films te beoordelen en de uiteindelijke winnaars bekend te maken. Graag stellen wij hieronder de jury van 2021 aan je voor.

Sacha de Boer
Sacha de Boer
Sascha de Boer presenteerde van 1996 tot 2013 het NOS Achtuurjournaal en werkte daarvoor als presentator en verslaggever voor verschillende zenders. Naast journalist is Sacha fotograaf voor uiteenlopende organisaties en tijdschriften, waaronder het ANP en National Geographic. Ze maakt portretten én stillevens, maar fotografeert met evenveel plezier en toewijding gerechten. Haar vrije werk wordt geregeld geëxposeerd.

Een rode draad in haar werk is zonder twijfel de klimaatverandering, die ze tijdens haar reizen over de hele wereld heeft vastgelegd. Van de Amazone tot de Noordpool, en van Afrika tot India. Maar ook gewoon in de Achterhoek.

Sascha vindt een natuurfilm goed wanneer deze een verhaal vertelt met meerdere lagen, en filmisch mooi in beeld is gebracht. Verhaal en beeld moeten samenhang hebben, en geen verzameling losse mooie beelden zijn. In de natuur is ze het liefst in haar kajak op een stille rivier met dansende libelles en waterjuffers, bronstige kikkers en alle andere geluiden uit de natuur om haar heen. En dat kan gewoon in Nederland.

Favoriete natuurfilm: “David Attenborough’s laatste alarmerende film A Life on Our Planet is indrukwekkend vanwege de boodschap. Diezelfde boodschap zit ook in de grote winnaar van vorig jaar On Thin Ice. Een Duitse productie die je zonder het WFFR niet snel zult zien. De boodschap dat klimaatverandering ernstig is en we er echt iets tegen moeten doen, komt hier heel duidelijk uit naar voren. Ik heb zelf als fotograaf en journalist verhalen over klimaatverandering gemaakt op meerdere plekken op de Noordpool, Afrika en Azië, en kijk er daardoor met extra belangstelling naar.”

Camilla Dreef
Camilla Dreef
Camilla is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuiten en In de ban van de Condor. Voor het programma BinnensteBuiten gaat ze elke maand op pad. Met haar items hoopt ze de bewustwording over de kwetsbare natuur te vergroten.

Hoewel Camilla nu vooral op Marker Wadden te vinden is, blijft de oosterkwelder op Schiermonnikoog, de plek waar ze haar eerste stappen als veldbioloog zette en veel vogels voor het eerst zag, haar favoriet. “Ik vind het heel bijzonder om dit gebied te zien ontwikkelen.”

Camilla geeft aan dat een goede natuurfilm je moet raken, maar dat kan op veel manieren. Soms is het het persoonlijke verhaal van een onderzoeker wiens hele leven is gewijd aan onderzoek en/of bescherming of een boodschap die keihard binnenkomt of simpelweg de schoonheid van de wereld waarin we leven. “Ik probeer als jurylid wel te kijken naar de doelgroep van de film. Ik heb natuurlijk meer voorkennis dan andere kijkers. Dat betekent dat ik geregeld in Nederlandse documentaires gekke dingen zie. Dat is soms nodig om het verhaal aan een groter publiek te vertellen. Dan probeer ik me er niet te veel aan te storen.”

Favoriete natuurfilm: “Dancing with the birds, omdat ik een voorliefde heb voor vogels en al hun schoonheid en fascinerende rituelen. Ik vind het soms moeilijk om natuurdocumentaires te kijken, omdat de boodschap meestal niet rooskleurig is. Dat betekent dat ik of aangedaan ben, omdat de wereld zo mooi is! Of dat ik moet huilen, omdat we er een potje van maken. Bij dancing with the birds verdween de hele film mijn lach niet meer van mijn gezicht.

Christiaan van der Hoeven
Christiaan van der Hoeven
Christiaan van der Hoeven studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht, gevolgd door de opleiding Wildlife Management aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Hij werkte als Program officer Ecosystem Grants Program Asia bij de International Union for Conservation of Nature van 2006 tot 2011. Nu werkt hij voor WWF als Advisor Ecological Networks & Species Conservation.

Nu we in Corona tijd niet ver kunnen reizen geniet Christiaan van het Nederlandse landschap, en dan het liefst van die plekken waar verschillende landschappen aan elkaar grenzen: bos, heide en graslanden, of rivierlandschap en bos. Daar is altijd veel te zien, en altijd wel een vogel, insect of bijzondere plant die je kan vinden. Maar, zijn hart ligt toch in de tropen, dus zodra we weer kunnen gaan reizen gaat hij graag weer naar de bush in zuidelijk Afrika, achter de Afrikaanse Wilde Honden aan…

Volgens Christiaan is een goede natuurfilm, een film die je dingen leert, je in vervoering brengt, of je motiveert. Liefst natuurlijk allemaal, maar in ieder geval één van deze kenmerken. Ik word idealiter eerst verrast “oh dat wist ik niet, wat boeiend”, om vervolgens omver geblazen te worden “wauw”.” Een boodschap of moreel appèl zou hij in een film graag beperkt willen zien, zelf tot de conclusie komen dat er wat gedaan moet worden, dat vindt hij belangrijk. Maar een gedegen documentaire die ons dingen laat zien en hoe dan actie te ondernemen is natuurlijk ook goed!

Favoriete natuurfilm: The Serengeti Rules. “Mooi portret van enorm gedreven wetenschappers die je als bioloog alleen in de literatuur tegenkomt, maar nu ziet vertellen hoe ze tot hun inzichten kwamen. Je ziet het grotere plaatje, je wordt aangestoken door hun drive en enthousiasme, en je wordt betoverd door de schitterende ecosystemen waar ze in werken. Je snapt gewoon waarom ze hun leven wijden aan dat ene onderwerp, gebied of soort. Gaf mij weer enorm veel energie om door te gaan met mijn natuurbeschermingswerk.”

Marvin Groen
Marvin Groen
Marvin Groen is bioloog en studeerde Forest and Nature Conservation in Wageningen en Conservation Biology in Leiden. Samen met zijn broer Kevin geeft hij onder de naam Groen Voorziening lezingen, les aan scholieren en stadssafari’s. Jullie hebben ze vast een keer langs zien/horen komen bij Vroege Vogels of Open Rotterdam.

Marvin houdt van van de duinen en de zeereep, bij Oostvoorne en zelfs de Maasvlakte. Lekker de zoute wind door je haar terwijl de meest uiteenlopende flora en fauna op je pad kan komen. Hij kan enorm genieten van de alpiene weides vol met kruiden en bloemen en de insecten die op de pracht afkomen maar ook in zijn eigen stad van verborgen pareltjes, zoals het Essenburgpark en de Schoonoord tuin. “Niemand zal weten dat je in de stad bent en de organismen hier interacteren met het ‘menselijke’ op wonderlijke manieren.”

De grootste kracht van een natuurdocumentaire vindt hij het verhaal. En nog beter wanneer de hoofdrolspelers van de documentaire ‘algemene’ dieren met een onverwacht bijzonder verhaal zijn. Dan voelt het alsof er een hele nieuwe wereld wordt ontdekt gewoon bij je om de hoek.

Favoriete natuurfilm: Frozen Planet serie. “Volgens mij zijn de zeven afleveringen ook langsgekomen op het festival, alleen ben ik er niet naar toe geweest omdat ik ze al had gezien. Destijds was ik 20 jaar en ontroerde mij de beelden dermate dat ik dit ook wilde ervaren. En zodoende. 3 jaar later woonde ik een half jaar op de Noordpool in Longyearbyen. Dit was geweldig! De ervaringen op de Noordpool, samen met de kritische aflevering over klimaatverandering in de serie, hebben ervoor gezorgd dat ik vanaf toen zeker wist dat ik mij in wilde zetten voor natuurbehoud. Ik was wel enorm teleurgesteld (en waarschijnlijk ook nog heel naïef) toen later uitkwam dat sommige scenes in de dierentuin waren opgenomen.”

Kevin Groen
Kevin Groen
Met Groen als achternaam kon het haast niet anders dat Kevin bioloog zou worden. Hij heeft het idee dat biologie het meest verklaart wat hij om zich heen ziet. Kevin is moleculair bioloog, studeerde ‘Life Sciences’ en biologie in Delft en Leiden en doet nu promotieonderzoek. Samen met zijn broer Marvin laat hij ons via films, voordrachten en rondleidingen kennismaken met de natuur in de stad.

Goede natuurfilms zijn voor Kevin films die geschoten zijn op locaties waar je het niet verwacht. Waar het natuuravontuur voor het oprapen ligt maar niemand daar ooit naar kijkt. Zoals industriële plekken, wellicht vuilnisbelten, stadscentra, daken. Het is vooral geweldig als de film jou daadwerkelijk aanzet om op avontuur te gaan (waar dan ook).

Wanneer we aan Kevin vragen wat zijn favoriete plekken in de natuur zijn, geeft hij aan dat hij de afgelopen maanden door Oost-Europa heeft gereisd, en dat de Oostelijke Karpaten van Roemenie, zijn hart hebben gestolen. Wilde valleien, ongerepte wouden, gevaarlijke slangen en serene warmwater bronnen. Dit gebied komt het dichtst in de buurt van echte wildernis. Meer in de buurt: vogels kijken rond de Rottemeren en Zevenhuizenplas, het ruwe-industriële van de Maasvlakte en het wilde stadse van het Eiland van Brienenoord.

Favoriete natuurfilm: Kangaroo “Dit was een film die ik op het WFFR 2017 heb gezien. Ik zou dit niet per se mijn favoriete natuurfilm willen noemen maar wel de film die mij het meest heeft geraakt. Het is een documentaire over het nationale icoon van Australië. Waar liefde en haat voor de kangoeroe worden afgewisseld. De beelden van de jacht op het, als ongedierte bekeken, buideldier heeft mij tot diep in de nacht, en nu nog steeds, in diepe tranen en verwarring gebracht.”
“Meer recentelijk heb ik met fascinatie gekeken naar My Octopus Teacher. De band tussen mens en dier is magisch neergezet wat een liefde en respect voor de natuur als eindresultaat brengt.”