Jury WFFR 2022

Wildlife Film Festival Rotterdam is niet alleen een filmfestival, we zijn ook een internationale natuurfilm-competitie waar in diverse categorieën gestreden wordt voor de beste film. Elke jaar nodigen wij daarom een deskundige jury uit om de films te beoordelen en de uiteindelijke winnaars bekend te maken. Graag stellen wij hieronder de jury van 2022 aan je voor.

Sterrin Smallbrugge
Sterrin SmallbruggeEcoloog, reptielendeskundige en presentatrice
Een goede natuurfilm neemt je volgens Sterrin mee in een verhaal en geeft je een bril om anders naar een dier of ecosysteem te kijken. De film neemt je mee in de belevingswereld van een dier en verandert of verdiept je perspectief.
Marianne Thieme
Marianne ThiemePublicist, spreker en activist, medeoprichter en voormalig Tweede Kamer Fractievoorzitter Partij voor de Dieren.
Een goede natuurfilm is volgens Marianne een film waarbij de maker niets in scène heeft gezet, maar de natuur de kans heeft gegeven zichzelf te tonen. En die, als het om dieren gaat, het dier niet neerzet als een één-dimensioneel wezen dat enkel eet, of gegeten wordt, maar alle facetten van het dierenleven in beeld brengt. Opdat wij mensen meer inzicht in, en, hopelijk, meer respect voor de natuur en andere levende wezens krijgen.
Erik Zevenbergen
Erik ZevenbergenDirecteur Diergaarde Blijdorp en voormalig rector Libanon Lyceum Rotterdam (VO)
Een goede natuurfilm laat voor Erik vooral de schoonheid van de natuur zien, maar moet tegelijkertijd ook wel een beetje schuren en de urgentie tonen om mensen te bewegen iets te veranderen.
Luc Enting
Luc EntingNatuurfilmmaker (o.a. bioscoopfilm WILD)
Een goede natuurfilm moet volgens Luc een kop en een staart hebben. De beelden moeten het verhaal kunnen vertellen zodat je minimaal commentaar nodig hebt. Goed gebruik maken van natuurgeluid en alleen muziek waar het beeld versterkt kan worden. Voldoende rust inbouwen en vooral bij de lange films een goede spanningsboog zodat de kijkers steeds weer verrast worden.
Edward Snijders
Edward SnijdersNatuurfilmmaker (o.a. Bonaire Bonanza), gespecialiseerd in onderwaterfilm
Een goede natuurfilm heeft volgens Edward elementen van emotie, verrassing, drama, informatie (bij documentaires) en humor die op een logische, – niet gekunstelde – vorm worden gebracht.