Workshop Under Water Filming

Deze workshop wordt gegeven op zaterdag 4 november om 13:30 tijdens de Industry Days

Underwater filming

In deze workshop vertelt Ken O’Sullivan over onderwaterfilmen en deelt hij tips & tricks, ondersteund met korte scènes uit zijn film North Atlantic – The Dark Ocean. Hij zal tijdens zijn workshop ook ingaan op het werkveld van onderwaterfilmen, hoe dat zich de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld en welke ontwikkelingen er worden verwacht in deze industrie. Verder zal Ken de apparatuur die hij gebruikt laten zien en bespreken.

Ken O’Sullivan

Ken O’Sullivan is sinds 2005 een bekroond documentairemaker en onderwatercameraman en is al zijn hele leven erg begaan geweest met het beschermen van de oceaan. Hij heeft zeventien natuurhistorische documentaires geproduceerd, geregisseerd en gefilmd voor RTÉ en TG4, en gewerkt als cameraman/regisseur voor de BBC, NHU en andere internationale omroepen.

Zijn boek Stories from the Deep uit 2019 werd enorm geprezen door critici vanwege de lyrische, aangrijpende schrijfwijze en het verhaal over zwemmen met enorme haaien en het overleven van enorme stormen in de Noord-Atlantische Oceaan. Ken studeerde elektronische techniek aan het Limerick Institute of Technology, voordat hij naar New York City vertrok om bas te spelen in een rockband, waarbij hij vooral werkte als vrachtwagenchauffeur, meubelverhuizer, in de bouw en stratenveger in Connecticut.

Toen zijn muziekdroom mislukte, ging Ken werken in de informatica in Londen waar hij 

zeven jaar op handelsvloeren in het financiële district werkte, voordat hij in München, Parijs en Den Haag als freelance consultant aan de slag ging. Ken’s familie woonde al tweehonderdvijftig jaar op het eiland Fenit als vissers en kleine boeren. Hier bracht hij de zomers van zijn jeugd door met vissen met zijn vader en ooms en kreeg hij een liefde voor de zee, de seizoenen en de natuur. Toen Ken aan het begin van het millennium naar de Ierse westkust verhuisde, volgde hij zijn zijn liefde voor de zee en werd hij een zelf onderwezen onderwatercameraman. Hij leerde zijn vak gedurende enkele jaren voordat hij Sea Fever Productions oprichtte in Lahinch aan de Noord-Atlantische kust van Ierland om creatieve en natuurhistorische documentaires in Ierland te produceren.

Ken heeft North Atlantic (RTÉ 2023), Ireland’s Deep Atlantic (RTÉ 2018) geproduceerd, evenals The Silver Branch (Irish Film Board, 2017), Ireland’s Ocean (RTÉ, 2014), Farraigí na hÉireann (TG4 2011) en Sea Fever (2007). In 2019 schonk Ken al zijn werk aan het onderwijs en Deep Atlantic maakt nu deel uit van het Junior Cycle-curriculum.